top of page
Search
  • Writer's pictureNina Sumarac Jablonsky

Magazine Paratiro about my new work

Έργα της Σερβοκύπριας ζωγράφου Nina Sumarac στην γκαλερί JanKossen στη Νέα Υόρκη

10/06/2016

Η Nina Sumarac, Σερβοκύπρια ζωγράφος και καλλιτέχνης, επιλέγηκε με δύο νέα έργα της ως μία από τους 25 διεθνείς καλλιτέχνες φιναλίστ για την φετινή έκθεση «FRESH! 2016 – Το Σύγχρονο Πορτρέτο» στην γκαλερί μοντέρνας τέχνης JanKossen στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση FRESH! εγκαινιάζεται στις 7 Ιουλίου και θα παραμείνει στην JanKossen μέχρι τις 17 Αυγούστου 2016.
Πρόκειται για μια έκθεση – θεσμό που ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα για νέους καλλιτέχνες ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, καθώς και ένας χώρος για νέους συλλέκτες να εξερευνήσουν κομμάτια για να προσθέσουν στη συλλογή τους.
Η φετινή έκθεση επιστρέφει με μια μεγαλύτερη ομάδα καλλιτεχνών και πιο πλούσια από την προηγούμενη, έτοιμη να αποκαλύψει αυτό που ονομάζουμε «σύγχρονη προσωπογραφία».
Στην έκθεση παρουσιάζεται η καλλιτεχνική προσέγγιση και ερμηνεία των καλλιτεχνών μέσα από την παρουσίαση αυτο-προσωπογραφίων, πορτρέτων ενός ατόμου ή ομάδων, ζώων ή αντικειμένων. Μια οικεία άποψη του θέματος παρουσιάζει μια εξερεύνηση του χαρακτήρα, συναίσθηματος, ή την ταυτότητα ενός ατόμου ή τόπιου. Οι εν λόγω οπτικές ενδείξεις παρουσιάζονται μέσα από την προσέγγιση με συγκεκριμένες τεχνικές ή την εφαρμογή μιας ξεχωριστής ιδέας. Πρόκειται, εν τέλει, για μια ποικιλόμορφη έκθεση που συνδυάζει τη φωτογραφία, την κλασική ζωγραφική, εκτυπώσεις και κολάζ, που παράγονται από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Τα δύο έργα που θα παρουσιάσει η Nina Sumarac στην έκθεση είναι μέρος της νέας συλλογής της με τίτλο (TAKE) ALL OF ME πάνω στην οποία δουλεύει αυτή την στιγμή.
Η συλλογή TAKE ALL OF ME αναδεικνύει τις διαφορές και τις ομοιότητές μας, απεικονίζοντας όλους τους ανθρώπους εξίσου αποδεκτούς και όμορφους. Καταδεικνύει έτσι πως δεν έχει σημασία η καταγωγή μας, το DNA μας εξελίσσεται συνεχώς λόγω των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, πολιτικών, οικονομικών, συναισθηματικών και προσωπικών περιστάσεων. Για την ίδια δεν υπάρχει σταθερή ανθρώπινη φύση, είμαστε όλοι ένα μίγμα και τα μυαλά μας αντανακλούν την πραγματικότητα αυτού του παγκόσμιου χωριού. Όταν δεχτούμε αυτή την ρευστή ταυτότητα, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι το σύνολο είναι πολύ μεγαλύτερο από το άθροισμα, η συλλογική δυναμική και αγάπη μπορεί να μεταμορφώσει τις συγκρούσεις του σήμερα στην αυριανή Ουτοπία.
Η Νίνα Σουμάρακ κατέχει Μεταπτυχιακό στη Μηχανολογία από το Πολυτεχνείο για Νέες Τεχνολογίες στο Βελιγράδι. Συνέχισε τις σπουδές τις με δύο χρόνια Ζωγραφικής στο Open College of the Arts του Buckinghamshire New University, Ηνωμένο Βασίλειο και το 2010 πήρε Μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Καλές Τέχνες από το Cyprus College of Art.
Από το 2001, η Νίνα Sumarac Jablonský παρουσίασε δουλειά της σε δέκα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων στην Κύπρο, Ελβετία, Αγγλία, Σερβία, Γαλλία, Ελλάδα. Ένα από τα βραβεία που έλαβε είναι το 1ο βραβείο στην ψηφιακή τέχνη το 2014 XII ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ, του Πολιτιστικού κέντρου Μάινταν Πεκ, στη Σερβία και το 2015 απέσπασε Εύφημη Μνεία της Κριτικής Επιτροπής του T.I.N.A., Λισαβώνα-Λος Άντζελες-Σάο Πάολο.
Έργα της βρίσκονται στη Συλλογή της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Κύπρου, του Ιστορικού Αρχείου Πάντσεβο, στη Σερβία και στο Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, στη Λευκωσία. Είχε επιλεγεί δύο φορές στους φιναλίστ της 1ης και 2ης Μπιενάλε Σαντορίνης.
+ Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 Ιουλίου μέχρι τις 17 Αυγούστου 2016 / www.jankossen.com
2 views0 comments
bottom of page