top of page
Anchor 13
Holy Mother of Self
 
 

"Within love or sorrow, there ain't no ‘virgins’ "or Holy Mother of Self

Part of the permanent collection of of the Archbishop Makarios III

Foundation, The Byzantine Museum and Art Gallery, Nicosia CY

 

work Inspired by the painting from 16th century

Virgin Agapitiki (Love) and Virgin Misitiki (Sorrow).

 

 

 

 


..Sleep soft , my darling, my trouble and treasure;
Sleep warm and soft in the arms of your mother,
Dreaming of pretty things, dreaming of pleasure…

Sing-Song by Christina Rossetti, 1893

 

 

Παναγία Αγαπητική & Μισητική-Κύπρος_edit

Rad Svojerodica (Holy Mother of Self) pripada kolekciji SINERGIJE koja obradjuje ponovo temu identita. Slikanje Portreta I njegove reflekcije. filozofiranje o suocavanju I utimljavanju sa svojom sopstvenom opozicijom. U prihvacanju svoje pozitive I negative I svega sto je bilo, jeste bice  Bice postaje mocno. Ono prosperira kroz svoju unikatnost a neosudjuje je.

 Ja+aJ (I)

 

Moj rad je inspirisan ikonom iz 16.veka “Bogoridica Ljubavi I Bogorodica Tuge”

(“Virgin Agapitiki (Love) and Virgin Misitiki (Sorrow)”) (Byzantijski Muzej u Nikoziji), a posmatranu kroz prizmu mog sopstvenog iskustva, unutrasnjih borbi I razmisljanja o neuspelom ostvarenju materinstva. Kako pronaci smisao I pomirenju sa prihvatanjem te cinjenice ?

 Na ovoj nekovecionalnoj ikoni subjekat je dupliran. Naime opozicija lika Bogorodice sedi okrenuta ledjima, kao odraz u ogledalu. Izraz na licu “okrenute” “leve” Device je taman, mistican I oprecan desnoj strani. Stara Ikona  fascinatno otkriva  “nesavrseni deo” Bogorodicinog bica, cineci je zapravo stvarnijom.. I vise ljudskom. Lakse se indetifikovati sa njom.

Duplikacija podseca na mnostvo I kompleksnost identiteta ali I na uniju koja je uravnotezena samo tom sinergijom. Naslucuje se krug evolucijskog jedinstva mnogostrukosti. Bogorodiaca nije samo majka Isusa ona je I sama stvoritelj. Bog je I u njoj I u detetu. Ona je takodje I sama dete.

 Moja verzija ilistruje moju viziju. Svojerodica je ista celija koja se vecito radja I razvija u progresiji. “Razmnozena Jedinica” koja je istovremeno I majka I obdaniste dece. Za pocetak bih mogla da usvojim samu sebe. Za razliku od ikone,  Svojerodica, kao I likovi na drugim radovima iz kolekcije SINERGIJE , ostvaruje komunikaciju I saosecanje sa “svojom reflekcijom” tj opozicijom… Filozofski predlaze holisticko “utimljavanje” sa samim sobom. Mozda voleti I vaspitati samoga sebe kao svoj sopstveni roditelj donosi sigurnost, ojacava bice I daje mu smisao.

Slika kao I nacin na koji je napravljena predlaze filozofska mnogoverzicna I visedimenzicna citanja. Bogata je simbolima...

Crtez prezentovan u  Prodajnoj Geleriji "Beograd" ima

Naziv: Svojerodica,  crtez broj 5

Dimezije: 40x29cm ( sa ramom 54x 43cm)

Tehnika:  crtez na  350gsm muzejskom papiru, kombinovana tehnika

Crtacki Materijal: Olovka u boji, Meki Pastel I Uljani pastel, beli akril

Godina proizvodnje: 2015

Istorija rada: Crtez br. 5 je deo serijala Svojerodice,  koja je nastala  kao predlog  za ziriranu izlozbu “Minor Asia” Umetnicke Galerije Byzantijskog Muzeja.

To je serijal crteza koji se menjaju kao ramovi u animaciji (Zena na levoj strani polako  okrece glavu na desno).

Finalni rad je konjugacija svih tih crteza u visoslojevni digitalni format koji je nakraju odstampan kao lentikular sa trodimenzionalnom animiranom iluzijom.

Treba istaci da je nakon navedene izlozbe, Byzantijski Muzej u Nikoziji izabrao I zadrzao jedan od radova serijala Svojerodice koji je tako postao deo stalne postavke muzeja. Taj rad nosi naziv “Within love or sorrow, there ain't no ‘virgins’ " kao permutovana igra reci naziva originalne ikone po kojom je inspirisan.

 

bottom of page