Uninterrupted Stare at Mala Galerijia UPULUPUDSa.Opened by Boža Milinković, 15-22.01.2015

January 25, 2015

Intervju za RTS1, Jutarnji Program 16.01.2015

 

Neometano Zurenje. Demoni  - Nina Šumarac

 

Mala Galerija ULUPUDS-a od 15. do 22.01.2015.

Otvaranje Četvrtak 15. Januara u 19h. Uvodna reč Boža Milinković

 

Adresa: Uzun Mirkova 12, tel.2622-582

    

Originalni naziv: Uninterrupted Stare. Daemons

Portraits Out of format. mix media drawings, 2013/14 

 

Uninterrupted Stare, NEOMETANO ZURENjE, je najpoželjniji voajerski prosede i to je, kao naziv, Nina Šumarac Jablonski dala svom ciklusu crteža koje vec nekoliko godina 'teše, delje i reže', kao veliku etidu za neki naredni umetnički skok. I sam ovaj ciklus crteža je bio svojevrsni skok u odnosu na sva Ninina prethodna umetnička traganja za svojim izrazom i suštinom umetnosti.

Kad stanete pred ove crteže osetite se kao istraživač nekog iscurelog vremena koje je zamrznuto i čuva se u nekoj prašnjavoj kafkijanskoj arhivi ili zaostavštini tranzicijskog procesa postsovjetske Srednje i Istočne Evrope.

A izgledaju  kao netom izvadjeni iz sanduka sa tavana nekih Muzilovih ljudi, pohranjenih tamo, recimo 1913. na kraju isto tako zamrznute epohe pred Prvi svetski rat. Ili kao folder nekog budućeg Evropskog Smitsonijana koji će svedočiti o zatečenosti, nespremnosti, zabezeknutosti i zaledjenosti jednog trenutka da krene dalje u civilizacijski iskorak. A pred nama je u svim svojim arheološkim slojevima koje umetnica slaže, svedočeci o jednoj velikoj tugi i beznadju poništenih života.

Kao i svaka druga revolucionarna pometnja taj proces se beleži trenutak po trenutak, segmentirano, veoma ekspresivno i u nadrealnoj kopreni.

Umetnica nam taj Muzej izgubljenih prilika i nedočaranih snova kao izvanredne psihosocijalne studije, dočarava svojim sjajnim posmatračkim okom i odličnom tehnikom, koja je, po odsečnosti i neizbežnosti poteza, bliska ekspresionističkim drvo i linorezima. Ona neometano, iz udobne voajerske pozicije, svedoči o širokom dijapazonu emocionalnih stanja svojih likova, bojeći ih gotovo književnim nijansama. Krećući sa konceptualnim promišljanjem i, upotrebljavajući snažan ekspresionistički izraz, slikarka celo delo zaodeva nadrealističkom atmosferom sa svim svojim psihološkim i filozofskim polazištima.

Možda ti njeni Stareless likovi, misteriozno i nadrealno, onoliko koliko su to oni zaista, posmatraju 'otud' nas, komotno, natenane, voajerski, i spremaju neko svoje svedočenje o nama 'ovde', trpajući nas u svoj folder beznadja?

Vec se treba radovati novoj izložbi Nine Šumarac Jablonski, ovakva svežina, nepretencioznost i snaga nesvakidašnji su!

 

Boža Milinković

 

 

 

Please reload

Featured Posts

T.I.N.A. prize RESULTS :one of 20 "Worthy artist accordingly to the jury"! great news

January 25, 2016

1/9
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Search By Tags